Osnova témat

  • Literatura pro další vzdělávání v oblasti nových technologií

    Ať už jste knihovník, učitel, student či jen fanoušek technických vymožeností, nabízíme vám zde plnou škálu titulů, kterou můžete svou výuku nebo zálibu hezky zpestřit a možná se i něco nového naučit.

    Pokud vás zajímá programování nebo jste učitel, který chce svým žákům zpestřit výuku, rozhodně by vám neměl uniknout tento titul. Jedná se o knihu napsanou Wolframem Donatem, hlavním softwarovým architektem ve společnosti Arc Machines. Nebudeme vás dlouho napínat, tento titul nese název . . .

    Getting Started with the micro: bit

    Jedná se o průvodce světem programování, který vás krok za krokem naučí programovat a vytvářet své vlastní aplikace v micro: bitu.

    • A co vlastně ten micro: bit je?

    Micro: bit je kapesní počítač, jehož využití jsou různá. Zejména se používá na základních a středních školách, protože je vhodný pro studium základů programování. Programovat v něm mohou žáci v různých programovacích jazycích, ať už se jedná o javascript či třeba python.

    Micro: bit je vhodný například jako součást STEM výuky

    Každá destička, která je velikostně velká asi jako kreditní karta, je vybavena 25 LED světly, která mohou blikáním signalizovat zprávy. Dále se na ní nachází dvě tlačítka, která mohou být použita například pro zastavení či přeskočení skladeb v playlistu nebo k ovládání her.

    Kniha je napsaná velmi přímočaře a je vhodná pro naprosté začátečníky s programováním. Začíná jednoduchým vysvětlením pojmů a pokračuje až k pokročilejším technikám programování. Hned v prvních dvou kapitolách vám micro:bit představí v celé jeho kráse. V dalších kapitolách poté rozvádí programování a co všechno můžete s micro: bity dělat. Ať už se jedná o rozsvícení diod či používání Bluetooth. To vše je navíc doplněno obrázky z praxe, které vám hlavně u programování velmi pomohou.

    Po přečtení se z vás stane zkušený programátor, kterému nedělá problém přijímat vstupy ze senzorů, bezdrátová komunikace ani připojení externí elektroniky k micro: bitu.


    Dalším velmi zajímavým titulem  je...

    The Big Book of Makerspace Projects

    Učebnice napsaná Colleenem a Aaronem Gravesovými, knihovníky, manželi a hlavně technickými a technologickými nadšenci, které naprosto uchvátily makerspaces.

    • Makerspaces?
    Místa, kde se shromažďují lidé za účelem sdílení zdrojů, vědomostí, společné práce na projektech a navazování konexí v rámci společných zájmů o tvůrčí činnost a DIY lifestyle. Makerspaces nabízí uživatelům místo a prostředky v prostředích knihoven, komunitních center a univerzitních kampusů.


    Učebnice vás provede celou řadou zábavných projektů, pro všechny věkové kategorie, které můžete použít ve vaší výuce. Ale nejenom to! Po přečtení budete schopni vymýšlet své vlastní projekty.

    Pokud ale nejste zrovna nejšikovnější, nemusíte se bát, kniha je šitá na míru i naprostým začátečníkům. Začíná totiž těmi nejjednoduššími projekty a postupně se propracovává až k těm složitějším.

    Co je skvělé, tak u každého projektu máte uvedenou i časovou náročnost, víte aspoň, jestli počítat s 10-15 minutami nebo s 2-3 hodinami.


    • U každého projektu najdete?
      • materiál a pomůcky
      • popis krok za krokem, který je navíc obohacen o fotografie a ilustrace
      • časovou náročnost
      • finanční náročnost


    • Co se naučíte?
      • kódování
      • programování
      • 3D tisk
      • různé vychytávky smartphonů
      • vytvářet:
        • origami
        • pohlednice
        • vyskakovací okna
        • miniaplikace
        • programy pro menší roboty
        • 3D návrhy na tisk a různá vylepšení


    Co určitě zaujme na první pohled, jsou výzvy. Ty se nacházejí nejenom u každé kapitoly, ale také u všech projektů. Což dělá vaše vyrábění ještě zajímavějším.



    Pokud jste spíše lego nadšenci, či pouze hledáte čím zpříjemnit výuku svých studentů, rozhodně by vás neměla minou tato kniha . . .

    The LEGO BOOST idea book


    Tato příručka by měla zaujmout zejména ty, kteří se už setkali se sadou LEGO BOOST, avšak nesmutněte, pokud jste o této sadě ještě neslyšeli.

    • Co je to LEGO BOOST sada?
    Jedná se o spojení stavebnice LEGO s programováním.

    Postavíte si vlastního robota z LEGO kostek, stáhnete bezplatnou aplikaci a můžete začít programovat a přidělovat robotovi úkoly.

    Tento robot zatím vyšel v několika verzích:

    1. AutoBuilder
    2. M.T.R.4 neboli Multi-Tooled Rover
    3. Guitar4000
    4. Robot Vernie
    5. Kocourek Frankie

    LEGO BOOST se dokonce spojilo se značkou Star Wars a nadšenci Hvězdných válek si nyní mohou postavit svého vlastního droida, který je bude poslouchat na slovo.

    Co je skvělé, tak sada LEGO BOOST se dá kombinovat i s jinými stavebnicemi LEGO, takže nejste omezeni jen na tyto roboty.

    • Co nám tedy tato publikace nabízí?
    95 skvělých nápadů na stavbu nejrůznějších druhů robotů. U každého z nich najdete podrobný popis jak si svého robota postavit, LEGO dílky, které k tomu potřebujete, i podrobný popis, jak svého robotického přítele naprogramovat. Ale nejde zde jen o vzhled robota, ale hlavně o funkce, které nabízí. Kniha nám všechny nápady dělí do tří kategorií:

    • Pohyb za použití Move Hub


    • Použití interaktivního motoru






    • Další vzrušující nápady















    Avšak než vůbec budete moct začít tvořit, je zde předkapitola, která vysvětluje, jak vlastně s knihou pracovat, protože to není jen tak. Podrobný popis s kroky zde sice je, ale ne napsaný, nýbrž ve formě obrázků. Vaším úkolem tedy není řídit se krok po kroku návodem, ale zkusit si to na vlastní pěst jen za pomocí obrázku.

    Kniha je samozřejmě dostupná v naší knihovně, tak tedy nelelkujte a půjčte si ji, než vás někdo předběhne.



    Pokud patříte mezi nadšence umělé inteligence, určitě by vám neměla utéct kniha Ethena Alpaydina, která se zabírá zejména strojovým učením umělé inteligence.

    Machine Learning: The New AI — Ethem Alpaydin

    V této knize naleznete stručný přehled strojového učení počítačových programů, které se učí z dat. Je to základ aplikací jako je rozpoznávání hlasu nebo autonomní vozidla.

    • Co je strojové učení?
    Jedná se o podoblast umělé inteligence, která se zabývá algoritmy a technikami, které umožňují počítačovému systému se "učit". Tím se myslí změna vnitřního systému, která zefektivní schopnost přizpůsobit se změnám okolního prostředí.

    Je to základ nového přístupu k umělé inteligenci, jehož cílem je naprogramovat počítače tak, aby k řešení daného problému využívaly příkladová data nebo minulé zkušenosti. Je základem řady aplikací, které používáme každý den. Může to být doporučování produktů, rozpoznávání hlasu nebo také věci, které zase tak často nevídáme, jako jsou například autonomní vozidla.

    Autor této knihy Ethem Alpaydin vysvětluje, že čím více se zvětšuje objem "velkých dat", tím více pokročila i teorie strojového učení nebo spíše snaha zpracovat tyto data na znalosti.
    Dále se v knize snaží popsat vývoj oboru, vysvětlit důležité algoritmy učení a k tomu uvádí příklady aplikací, jež toto učení využívají.

    A kdo je vůbec Ethen Alpaydin?
    Profesor na katedře výpočetní techniky na Özyeğin University v Turecku. Je členem Akademie věd v Istanbulu a je autorem velmi známé učebnice Introduction to Machine Learning, která se nyní dočkala 4. vydání.


  • STEM výuka

    Zaujala vás STEM výuka?


    Slyšeli jste o její existenci, ale nevíte, co si pod tím představit?


    Znáte ji, ale chtěli byste se dozvědět více?


    Odpověděli jste alespoň na jednu otázku ANO?


    Přesně pro vás zde máme tento příspěvek ohledně literatury rozšiřující povědomí o STEM výuce.


    • Co to vlastně je STEM výuka?

    Jak můžete vidět na obrázku, slovo STEM je vlastně zkratka pro Science + Technology + Engineering + Mathematics, tedy přírodní vědy, techniku, technologie a matematiku. V rámci STEM výuky se tedy žáci neučí o jednotlivých předmětech zvlášť, nýbrž se klade důraz na jejich blízkost a propojení.


    STEM schéma

    Teaching Elementary STEM Education:

    Unpacking Standards and Implementing Practice-Based Pedagogy — Sherri Cianca

    Autorkou je Sherri Cianca, profesorka, která se zabývá zejména STEM výukou, hodnocením výuky, ale také například učebními osnovami matematiky.

    • Co všechno v této učebnici najdete?

    Zejména praktické pokyny pro zařazení STEM do výuky na základních školách. Ale také strategie pro zvýšení úrovně myšlení studentů a zlepšení jejich schopnosti řešit problémy.

    Tato učebnice by měla pomoct učitelům lépe porozumět standardům a navrhovat efektivní výukové postupy. Jednotlivé kapitoly společně přispívají k rozvoji schopnosti porozumět obsahu a převést standardy do učebních osnov, které by byly vstřícné k žákům, a tím vytvořit solidní výukové prostředí.


    Ať už jste v problematice STEM výuky noví či nikoli, je tato kniha skvělým průvodcem pro vytváření osnov a jejich pozdější využití v praxi.


    Další učebnicí, zabývající se tematikou STEM vzdělávání, je . . .

    Teaching and Learning STEM a practical guide — Richard M. Felder, Rebecca Brent

    Autory jsou Richard M. Felder, profesor chemického inženýrství na Státní univerzitě v Severní Karolíně a Rebecca Brent, prezidentka společnosti Education Designs a také certifikovaná hodnotitelka vzdělávacích programů. Samostatně či společně tito dva autoři publikovali přes 300 článků a prezentovali více než 700 workshopů a seminářů o STEM vzdělávání na univerzitách po celém světě.

    Tato kniha přináší velkou řadu praktických strategií pro aplikaci kurzů STEM na středních a vysokých školách. Čerpá přitom z desítek let zkušeností v oblasti STEM vzdělávání. 
    Autoři přinášejí popis technik, které jsou založené na výzkumu, které mohou vysokoškolští učitelé využít ke zlepšení jak výuky, tak i kurzů.

    • S čím vám tato učebnice pomůže?
      • S plánováním třídnických hodin, ve kterých se studenti aktivně zapojí, bez ohledu na velikost třídy.
      • S využitím technologií v prezenčních, online i hybridních kurzech.
      • Se zhodnocením jak dobře si studenti v kurzu vedou, jak dobře si osvojují znalosti a dovednosti, které jim kurz předkládá.
      • S rozvojem dovednosti studentů v oblasti komunikace, kritického myšlení, kreativního myšlení, samostatné práce, ale i práce v týmu.

    Zavedení STEM metod do výuky není žádná drastická změna, ale spíše postupná integrace nových metod do učebního plánu. Výsledkem bude nejenom neustálé zlepšování výuky, ale také zlepšení procesu učení vašich studentů.

    Kniha je určená zejména pro vysokolškolské pedagogy, nicméně stejně dobře poslouží i učitelům na středních školách.


    • Kulturní rozhled

      Jak rozumět populární kultuře – John Fiske


      Populární kultura musela ujít dlouhou cestu než se dostala do hledáčku akademického zájmu. Tak se stalo až v sedmdesátých a osmdesátých letech dvacátého století, kdy došlo k postupnému rozšiřování okruhu akademiků, kteří této kultuře věnovali. Avšak pohled na ni nebyl zrovna dvakrát pozitivní.

      John Fiske tuto knihu vydal poprvé už v roce 1989 a ihned se stala jedním ze základních kamenů oboru kulturních studií.